Del nyheden:

“En faderfigur er typisk associeret med tryghed, kærlighed og beskyttelse. Det er sådan, at vi kollektivt kender energien fra dens mest ophøjede udtryk”

I forbindelse med Fars Dag for nogle år tilbage havde vi en lille konkurrence på Facebook.

Betingelserne for at være med var blandt andet ved at beskrive, hvordan man opfattede energien fra den arketypiske Fader.

Det, de fleste gav en beskrivelse af, var tryghed, kærlighed og beskyttelse.

Der var også nogen der forbandt faderenergien med humor, respekt, hengivelse og det at være et godt forbillede.

“En arketype rummer både lys og skygge. Så når vi taler om den kærlige far, så er der også muligheden for den diktatoriske og kontrollerende far. Det er blot et spørgsmål om din bevidsthedstilstand på det givne tidspunkt”

Udgangspunktet for illustrationen til Faderen var hovedsageligt, at det var de positive egenskaber der skulle visualiseres.

Den rolige, kærlige, omsorgsfulde og fysisk og psykisk robuste mand, der fungerer som klippe for én og tilbyder en tryg og sikker havn at søge til, når behovet for at føle sig passet på manifesterer sig.

For at indikere skyggesiden af Faderen, er han udseendemæssigt kommet til at ligne James Gandolfini (Tony Soprano fra Tv-serien ”The Sopranos”).

Mafiabossen er et typisk eksempel på en stærk repræsentation af Fader arketypen, dog mest fra sin skyggeside.

I ”Godfather”-filmene portrætteres disse skyggesider af Faderen også, men de portrætterede karakterer er krydret med energien fra mange andre arketyper også.

“Faderen udvikler sig over tid til Patriarken – en ældre mand der besidder familiens visdom og er klar til at videregive den til næste generation”

Fader-energien

Selvom du biologisk er far og familiemand, er det ikke nødvendigvis nok til, at denne arketype er en del af dine arketypiske træk.

For at identificere dig med denne arketype, har du brug for at afklare din tilknytning til rollen som Patriark.

Over tid udvikler Faderen sig til Patriarken – en ældre mand, der besidder familiens visdom.

Ydermere handler Faderarketypen om, hvad du er i stand til, og hvor produktiv og kreativ du er i den ydre verden.

Det handler om at vise, at du er stærk og beskyttende og har en know-how og viden at give videre til næste generation.

Det er dig som far der opdrager med disciplin og opretholder ”lov og orden” i familien.

Billedet af den ideelle Fader handler om en mand med villighed til at stå imod verden for sit barn, samt hjælpe og støtte det gennem vanskeligheder og danne rammen om et beskyttet og trygt sted at være.

Den ideelle far er med til at skabe tryghed for andre

Du kan høste stor indsigt i dig selv og dit eget forhold til din far, ved at reflektere over, hvordan du opfatter Gud energien. Opfatter du fx Gud som støttende, kærlig og hengiven? Eller opfatter du Gud som straffende, dømmende og hård?

Kristine Lykkell

Gud og Faderen

Ofte bliver Gud- og Faderarketypen blandet sammen, da Gud også repræsenterer det at være skaber og en stor autoritetsfigur.

Man siger, at man kan vurdere forholdet til sine forældre ved at definere, hvordan man opfatter Gud.

Er det en straffende Gud, retfærdig Gud, omsorgsgivende og hjælpende Gud, kærlig, hengiven eller hård og kynisk eller klog og vis.

Energien fra Faderen bliver også fremstillet i skikkelse af andre arketyper som for eksempel Tyran, Konge, Dommer, Doktor, Præsten, Bedstefaren eller som enhver anden person der repræsenterer autoritet.

Den gode mandlige erhvervsleder

Udover at fremstå som den autoritære stemme der har det sidste ord, er Faderen i sit positive aspekt en person der guider, inspirerer og er forstående.

Når den indre Faderfigur er støttende, er fundamentet lagt for at kunne blive en elsket, omsorgsfuld og hjælpsom leder.

Ikke kun i familiemæssige anliggender, men også i erhvervslivet.

Som arketype har Faderen et talent for at skabe og føre tilsyn med andre mennesker, hvad enten det er den biologiske familie eller en gruppe af medarbejdere på en arbejdsplads.

Det er fordi, at Faderarketypen i lige så høj grad handler om lederskab og det at beskytte og tage sig andres udvikling, herunder ansatte og andre med tilknytning til det firma man er leder af.

En sand Fader vejleder og beskytter dem der er i hans varetægt og ofrer gerne egne ønsker, når det er mest hensigtsmæssigt.

Skyggesiden af Faderen

I skyggesiden kan Faderrollen udspille sig, når det ellers omsorgsfulde, vejledende og beskyttende udvikler sig til diktatorisk kontrol og misbrug af sin autoritet.

Et eksempel på dette er mafiaen, hvor den gamle Patriark er lederen af familien, og hvor dennes beskyttelse og vejledning hænger sammen med strenge krav der skal opfyldes.

Faderen kan i sin skyggeside opfattes som kold, rigid og kontrollerende og have en intellektuel og beregnende måde at vurdere sine relationer ud fra.

Dette kan føre til egobaseret overlegenhed og afstedkomme en falsk stolthed i form af arrogance.

Skyggesiden kan også involvere, at man udnytter sine børn eller ansatte under én i en virksomhed, til at støtte egne ego-orienterede mål, frem for at støtte barnet eller de ansattes følelser og inderste behov, som ville kunne styrke og bringe dem til en ny grad af empowerment.

Dette vil i sidste ende komme familien eller firmaet til gode.

Mrs. Dad og Mr. Mom

Energien fra Faderarketypen manifesterer sig ikke kun hos mænd.

I dag er der mindst lige så mange kvinder på arbejdsmarkedet, som varetager den traditionelle Faderrolle som forsørger og bliver derfor til en slags Mrs. Dad.

Der er også rigtig mange såkaldte ”Mister Moms” (Hr. Mor) der er hjemmegående mænd og varetager opretholdelsen af hjemmet.

Der er altså rusket lidt op i de traditionelle rollefordelinger, hvor Faderen traditionelt repræsenterede kontakten og formidlingen til omverdenen (arbejdsmarkedet), mens Moderen repræsenterede forholdet til den indre verden (familien).

Skilsmisser og andre nuværende sociale faktorer kan være medvirkende til at skabe ustabilitet i rollerne omkring Fader/Moder arketyperne.

Hvor godt kender du dette mønster?

Har du lyst til at finde ud af, om Fader arketypen er en af dine personlige arketyper?

Eller finde ud af, hvordan du relaterer til denne arketypiske energi i andre?

Så skriv til os på info@lykkell.dk, så kan vi sammen finde en tid til en gratis og uforpligtende samtale om dine arketyper.

Om forfatteren til indholdet: Kristine Lykkell

Kristine Lykkell

Jeg hedder Kristine Lykkell og er certificeret arketypekonsulent fra Caroline Myss' uddannelsesinstitut CMED i Chicago, USA. Jeg er den primære forfatter til blogindlæg på vores hjemmeside. Jeg elsker at skrive og formidle min viden omkring arketyperne og den visdom som de repræsenterer. Jeg er af natur meget nysgerrig, og det er meget af drivkraften bag de ting og emner jeg skriver om. God læselyst. Kærlig Hilsen Kristine

Del nyheden:

Skriv et svar

© Copyright 2022 | Lykkell.dk | All Rights Reserved | Privatlivspolitik | Handelsbetingelser