Del nyheden:
Hamsterhjulet

“Hamsterhjulet kan tolkes som værende et udtryk for en eller anden form for konkurrencementalitet. Vi løber og løber rundt i det her imaginære hamsterhjul for at rage mere og mere til os af det, som vi tror vi har brug for, så vi kan føle os som hele og rigtige mennesker”

For 10 år siden valgte min mand og jeg at træde ud af hamsterhjulet.

Vi hev teltpælene op fra den københavnske muld og flyttede nærmest så langt væk man kunne komme, og slog os ned i en lille by i Nordjylland.

Det er den bedste beslutning, vi nogensinde har truffet, og hver dag føler vi en dyb glæde og taknemmelighed over, at vi valgte at handle på vores fornemmelse om at flytte fra København og det ræs der hersker der.

Men når man som mig er født og opvokset i hjertet af København, og dermed levet og åndet som en del af byens puls, krævede det selvfølgelig lige lidt af-klimatisering.

Min oplevelse af livet i København, og den interaktion man havde med andre, handlede meget om at måle og veje sig i forhold til hinanden.

Have de “rigtige” venner, gå i det “rigtige” tøj, spise de “rigtige” steder, have de “rigtige” ting, den “rigtige” uddannelse, det “rigtige” arbejde og selvfølgelig bo det “rigtige” sted i det “rigtige” postnummer.

Konstant pressede den her konkurrencementalitet sig på, og det bare at være var nærmest ikke en option.

Der herskede en grådighed efter prestige og det at kunne fremstå som elitær og ypperlig, og den der var fed med de fede.

Hvilket jo afstedkom en vis nedladende attitude overfor dem der ikke i samme grad stræbte efter eller havde råd til alle de her “rigtige” ting.

Jeg prøvede mit bedste for at være med på “de rigtiges” hold, men jeg følte mig samtidig så diskvalificeret på forhånd, da jeg slet ikke kan forbinde mig med den her konkurrencementalitet.

Den mere åndelige og spirituelle del af livet, det mystiske, magiske og uforklarlige har altid optaget mig.

Men selv inden for dette felt, sniger den her konkurrencementalitet sig ind, hvor det handler om at være mest eller rigtigst spirituel, hvordan end det så kan defineres!

Når det kommer til det her hamsterhjul er min opfattelse, at med mindre man kan omsætte alt til kroner og øre, har det ikke rigtig nogen værdi eller berettigelse.

Det er som om, at et menneskes succes kun bliver målt og vejet på baggrund af ovennævnte “rigtige” ting og sager, som jo alle har den fællesnævner der hedder penge……og gerne rigtig mange af dem.

Bundlinien, produktiviteten og effektiviteten er store nøgleord i hamsterhjuls-kulturen.

Men det er grådighed også.

En grådighed efter at kunne positionere sig som væren bedst og mest succesfuld…….altså mest pengegenererende.

For jo flere penge, desto flere af de her “rigtige” ting ville du kunne udfylde dit ånds-svage liv med.

Og det får mig til at tænke på, om grunden til, at behovet for alle de her “rigtige” ting hersker, netop er fordi man er ånds-forladt?

Altså ikke har en dybere eksistentiel kontakt til den sjælelige del af livet.

Nu er jeg ikke den religiøse type, og jeg mener godt, at man kan leve et spirituelt bevidst liv, uden at det behøver at være begrænset af den ene eller anden religiøse ramme.

Men i forbindelse med min uddannelse til Arketype-konsulent, blev historien om Jesus og hans 40 dages vandring i ørkenen nævnt som eksempel på den arketype der kaldes Den Prostituerede.

Den Prostituerede er et grundlæggende mønster for alle

“Den Prostituerede kendes også som Forhandleren. Dette arketypiske mønster kan gøre dig klogere på din integritet og dine værdier. Og når vi snakker hamsterhjulet og Den Prostituerede, er vi typisk inde og berøre det, som vi kalder for de illusoriske værdier. De er illusoriske af natur, fordi de typisk forsvinder for øjnene af dig, så snart de er blevet indfriet, og derfor må du træde videre i hjulet for at indhente den næste værdi”

Som arketype handler Den Prostituerede om, hvad man er villig til at sælge ud af og give køb på for sikkerhed og overlevelse.

Og når vi snakker arketyper og fortolkningen og forståelsen af dem, er vi ovre i symbolikken.

En arketype bliver nemlig tolket symbolsk.

Så når vi snakker overlevelse, kan det altså også betyde “overlevelsen” i en vennekreds, på en arbejdsplads, i sin familie osv.

Men tilbage til fortællingen om Jesus i ørkenen, der jo uden mad og drikke i fysisk og bogstavelig forstand, kæmper for sin overlevelse.

Og da det står allermest kritisk til, dukker Djævlen op og tilbyder Jesus ALT hvad hans hjerte kan begære af mad, drikke og alverdens rigdom………mod til gengæld at få Jesu sjæl.

Jesus og Djævlen i ørkenen

“Hvad er det for fristelser der holder dig fanget i hamsterhjulet? Hvad er det for en kerneværdi, som du egentlig er på jagt efter? Kunne denne kerneværdi opfyldes på en anden og sundere måde? Det er nogle af de spørgsmål, som du kan reflektere over, hvis du ønsker at ændre hamsterhjulets indflydelse på dig og din livssituation”

Det siger Jesus pænt nej tak til, hvilket er nemt for ham trods sine ringe stillede vilkår på dette tidspunkt.

For hans tro på den åndelige/sjælelige dimension af det at være til, var så stærk og så meget mere værdifuld for ham end alverdens rigdom og penge.

Og for at vende tilbage til hamsterhjulet, kan det sammenlignes med de fristelser, som Djævlen prøvede at lokke Jesus med.

For dets eneste formål er at generere penge, og gerne MANGE af dem.

Penge som så kan bruges til at erhverve sig alskens materielle ting og sager, som man kan bruge til at vise omverdenen, hvor vigtig og prestigefyldt og “rigtigt” et menneske man er.

Hamsterhjulet er også årsag til hele oprindelsen af Zombie-kulturen.

De sjælsløse levende døde, hvis snæversynede reptilhjerne-prægede formål er grådigt at konsumere.

Zombien som arketype

Denne tendens til at konsumere er det der bunder i det ambitiøse overforbrug, vi mennesker præsterer.

I hamsterhjulet lever du et liv med tunnelsyn, og selvom du reelt ingen vegne kommer, tramper du mere og mere ihærdigt rundt og prøver at løbe stærkere og stærkere.

For rigtig mange ender denne sjælsløse trampen rundt i hamsterhjulet med, at de bliver syge og går ned med stress.

Det gjorde jeg også selv, og det skal jeg lige hilse og sige ikke er sjovt.

Det er som at vågne op og erkende, at man fuldstændig har mistet sig selv og ens dybere formål med at være til.

Altså, at man pludselig opdager hvor ligegyldigt ens liv egentlig er, i den her stræben og løben rundt i hamsterhjulet…….som man gør for hvad???

At få penge……så man kan betale sin husleje og få mad på bordet.

Bevares, man gør det for at overleve.

Men tænk lige over det her.

Tænk hvis du i stedet for blot at overleve, rent faktisk begyndte at leve.

Prioriterede at arbejde mindre, og i stedet have tid til mere nærvær og væren.

Leve i sync med din natur, og den du er på et dybt sjæleligt plan.

Efter at have levet med natur omkring mig de sidste 10 år, har jeg oplevet også at komme i dyb kontakt med naturen i mig selv.

Hvilket jeg tror er det der er sket for mange her i Corona-tiden, hvor flere og flere er søgt ud i naturen, og dermed fået kontakt til naturen i dem selv.

Mange har fået en oplevelse af, hvordan livet også kan være, når man træder ud af hamsterhjulet, og har fået øjnene op for andre måder at kunne leve sit liv på.

Herunder fået idéer til at blive selvstændige og skabe sig et levebrød som er i sync med et liv i større harmoni og balance.

Og givet folk en større følelse af at træde i tjeneste og servicere en sundere livsstil både for dem selv som individer, men også til gavn for vor kære Moder Jord, som der i hamsterhjulets tegn er drevet modbydelig grov rovdrift på.

Tiden med Corona har velsignet både mennesker, dyr, naturen og alt på denne jord med et tiltrængt pusterum.

Et tiltrængt pusterum

“Der er altid flere forskellige måder at se tingene på. I tilfældet med Corona kan du se på det som det værste der er hændt dig, eller du kan se det som en velsignelse fra kræfter der er større end dig selv. Set med Zombiens og Den Prostitueredes øjne kan det være en gylden mulighed for at revidere dine værdier og blive bevidst om, hvad der virkelig betyder noget for dig. Det er den gave der altid vil opstå i kriser, hvis du åbner øjnene for det”

Et pusterum, som har givet os muligheden for at restituere og reflektere over vores liv og hvilke værdier der egentlig betyder noget, når alt kommer til alt.

Og her tror jeg de fleste må indrømme, at alle de her såkaldte “rigtige” ting har vist sig at være fuldstændig sekundære og ligegyldige.

For du har jo alligevel ikke haft nogen at vise dem frem til og præsentere dig som ypperlig overfor.

Flere og flere har fået deres sjæl tilbage i det de foretager sig, og jeg håber der er flere der er vågnet op af deres grådigt konsumerende zombie-døs.

Og fået øjnene op for at der er andre, sundere, mere berigende og bæredygtige måder at leve sit liv på, end den som den her usunde konkurrencementalitet foreskriver.

Jeg håber, at flere og flere vælger at træde ud af det her bundlinie-fikserede hamsterhjul, og begynder at finde værdien i at skabe et liv og arbejdsliv der er mere eksistentielt bæredygtigt.

Både for sig selv som individ og for kloden.

Bæredygtighed

Tiden er kommet til, at vi som individer gør os klart, hvem vi egentlig er.

Og det er der faktisk uhyggeligt få der kan svare på, for man har jo haft så travlt med at drøne febrilsk rundt i det sjælsløse hamsterhjul og haft mere travlt med at demonstrere alle de “possessions” man har travlt med at positionere sig med.

Så at kunne svare på noget så enkelt som “hvem er du?”, er der næsten ingen der kan…!!

Prøv det selv…….og vær klar over, at vi snakker om hvem du er på et dybt sjæleligt plan.

Altså hvem du er, når du ikke lader dig definere af dine materielle ejendele eller sågar dit navn, din uddannelse eller din jobtitel.

Hvem er du så?

Hvad er der tilbage?

Det er din sjæl. Din essens. Dine adfærdsmønstre.

Som kan være rigtig svære at få øje på, hvis du i mange år har levet et liv der udelukkende har været drevet af dit ego og et behov for prestige, som din ihærdige trappen rundt i hamsterhjulet, kan være drevet af.

Det kan også være, at du ureflekteret og med blind tillid til de ydre autoriteter, gør hvad du tror du “bør og skal”, ud fra de kriterier som andre har defineret som det “rigtige”, uden egentlig at mærke efter om det føles rigtig for dig og den DU er.

Og du kan overveje hvor meget af dit sjælelige liv du har eller er villig til at givet køb på og sælge ud af i din tilbedelse af “The God of Productivity” som hamsterhjulet repræsenterer?

Om forfatteren til indholdet: Kristine Lykkell

Kristine Lykkell

Jeg hedder Kristine Lykkell og er certificeret arketypekonsulent fra Caroline Myss' uddannelsesinstitut CMED i Chicago, USA. Jeg er den primære forfatter til blogindlæg på vores hjemmeside. Jeg elsker at skrive og formidle min viden omkring arketyperne og den visdom som de repræsenterer. Jeg er af natur meget nysgerrig, og det er meget af drivkraften bag de ting og emner jeg skriver om. God læselyst. Kærlig Hilsen Kristine

Del nyheden:

Skriv et svar

© Copyright 2022 | Lykkell.dk | All Rights Reserved | Privatlivspolitik | Handelsbetingelser