Del nyheden:

“Stress er en naturlig tilstand, og den er uskadelig, så længe den er kortvarig og ikke påvirker dit liv i uhensigtsmæssig grad”

Hvad er stress?

Rigtig mange mennesker oplever at få stress ind på livet.

Stress er en naturlig tilstand, og den er uskadelig, så længe den er kortvarig og ikke påvirker dit liv i uhensigtsmæssig grad.

Jo længere tid du oplever stress, og jo mere du brænder inde med stressen i kroppen, desto farligere er det for dit fysiske og psykiske helbred.

Når vi arbejder med stress og arketyper, så kigger vi først og fremmest på, hvilke arketyper du er sammensat af, og om der er konflikter imellem dem.

Typisk vil du opleve, at en eller flere af dine arketyper modarbejder hinanden, indtil du får identificeret dem og opklaret, hvad de vil i forskellige situationer.

Dine arketyper kan skabe meget stress i dit liv, og de kan gøre det på en meget direkte måde, men også på en skjult måde, hvis du går og undertrykker en eller flere af dem.

Vi kan hjælpe dig med at afklare, hvordan du er sammensat, og om nogle af dine arketyper er kilden til stress i dit liv.

Skilt med spørgsmålstegn

Hvad er årsagen til stress?

Der kan være mange årsager til stress.

Primært skyldes stress, at man lever et liv med alt for meget fart på, og kommer til at have for mange bolde i luften på én gang for at kunne nå det hele på den halve tid.

I dag ligger der jo en latent forventning om, at vi skal have en karriere, og gerne én med en væsentlig kapital, så vi har råd til alt det vi går og drømmer om.

Men sideløbende med den her karriere, som både mænd og kvinder gør sig i dag, forventes det også, at vi stifter familie og får den til at hænge sammen, og gerne med en lim af alverdens prestigefyldte ting og sager.

Rigtig mange føler sig noget værd qua alle de ting de kan erhverve sig for de penge, som de kan tjene i forbindelse med deres respektive karrierer.

For i dag er det ikke nok bare at kunne klare sig og have til dagen og vejen.

I dag skal vi kunne og have det hele på den halve tid, da det i vores samfund er tillagt prestige og netop med til, at vi føler os noget værd, og måske oven i købet føler os meget bedre end andre.

Er du ramt af stress, er det vigtigt at give dig selv plads til en timeout.

Hvem kan få stress?

Det kan starte allerede fra man er barn.

De fleste børn og unge er i dag meget bevidste om, at de skal have det nyeste af det nyeste for at følge med.

Det gælder især forbrugsgoder som tablets og mobiler, hvor de kan føle sig mere værd, mere anerkendte og mere værd at være sammen med, jo bedre, og jo dyrere ting de har at flashe til vennerne.

Men så er der dem, hvis forældre ikke har råd til, eller lyst til at hoppe på den kapitalistiske forbrugsbølge, og fodre deres børn med alle de her fancy ting.

De børn og unge her vil være udsat for mobning og ekskludering, som i mange tilfælde kan afføde stress.

For de skal kæmpe for at ”overleve” socialt, med en følelse af ikke at være det samme værd som mange af de andre.

Og denne kamp kan afstedkomme stress hos børn og unge, som hele tiden vil føle, de er bagud i kapløbet om at være ypperlig.

De sociale medier er i dag også skyld i, at børn og unge får nogen utopiske idealer, som de føler de skal leve op til, for igen at være noget værd.

De bliver bombarderet med kropsidealer, som de fleste alligevel ikke kan leve op til, da de fleste af sådanne billeder er retoucheret, eller på anden måde billedbehandlet og derfor ikke giver et realistisk billede af virkeligheden.

Men alligevel påvirker det både børn og unge til at tro, at de kun er attraktive og noget værd, hvis de ligesom dem på de her billeder har ”perfekte” kroppe.

For de kan jo se, at dem med de ”perfekte” kroppe får rigtig mange likes.

For det lidt ældre publikum på de sociale medier, gør denne tendens sig også gældende.

Er man småbørnsmor, der efter en fødsel eller to, går rundt med lidt slapt maveskind, så vil de her idealer om en toptrænet sixpack, måske ikke lige ligge til højrebenet.

Stress kan opstå, når du grubler for meget over fortiden eller fremtiden. Det tager dig væk fra at være til stede her og nu, og du vil derfor ofte misse en situations og dit eget højeste potentiale.

Jeppeh Lykkell

Som småbørnsmor er man jo ofte træt og er i mangel af overskud, særligt når der også er et arbejde og en karriere der skal passes.

Derfor kan en slapper på sofaen være mere tiltalende og tiltrængt, end at lægge vejen forbi træningscenteret hver anden dag.

Men det resulterer så også i, at man må leve med sin moderlige blødhed, hvilket kan være en årsag til stress hos mange, når de på de sociale medier ser, at ”alle de andre mødre” har lækre ideelle og top-trænede kroppe.

Så generelt kan enhver form for stræben efter de opsatte idealer være årsag til stress, da indsatsen for at tilegne sig disse idealer, vil kræve et overload af ressourcer, penge, tid og overskud.

Men det er jo ikke kun børn, unge og forældre i børnefamilier der bliver ramt af stress.

De ældre på arbejdsmarkedet, det man ellers så smukt kalder ”det grå guld”, rammes også af stress.

Det er nemlig ikke nok blot at nyde godt af deres erfaring og viden.

Det forventes også, at de, på grund af den evige tendens til optimering af effektivitet som kræves på fleste arbejdspladser i dag, hele tiden skal tilegne sig ny viden, særligt hvad angår teknologi.

Det kan gøre, at de rammes af stress, da de føler sig hægtet af, og i mange tilfælde bliver de efterladt med en følelse af ikke at være noget værd på deres arbejdsplads.

Og denne følelse af at være hægtet af kan, udover at skabe stress, også blive starten på en depression.

Så fælles for både børn, unge, forældre i småbørnsfamilier, ”det grå guld” og sandsynligvis også alle dem derimellem, gør det sig gældende, at en udløser af stress rammer ind i en følelse af ikke at være noget værd.

Og når man går med en følelse af ikke at være noget værd, ligger depressionen og lurer lige rundt om hjørnet.

Love Yourself

Hvad gør jeg ved stress?

Men hvordan kommer du så til at føle dig noget værd, så tendensen til stress og risikoen for depression reduceres?

En god start er at få defineret dine værdier – altså dine sande værdier.

For de værdier, rigtig mange måler sig med i dag, er illusoriske værdier.

De måles i noget konkret såsom penge, anerkendelse, status (hvor du bor, hvordan du bor, hvilken bil du kører i osv.) og materielle ting generelt.

Illusoriske værdier er også nogen, som du ofte måler i sammenligning med andre, for netop at kunne positionere dig i forhold til andre.

Hvorimod sande værdier er dem, der som udgangspunkt ikke kan købes for penge, men tilegnes qua dine særlige talenter.

Og jo, dem har vi alle – du har måske bare ikke opdaget dine endnu!

Dine talenter kan også være din viden.

Hvilket ikke på samme måde som materielle ting kan måles og vejes eller tages fra dig, når først de er erhvervet.

Som en hjælp til at lære dine sande værdier at kende, kan det at blive bevidst om dine arketyper være et godt udgangspunkt.

For ved at lære dine arketyper at kende, og blive bevidst om den indflydelse de har på din adfærd, vil du hurtigt kunne spore dig ind på, hvilke sande værdier du er i besiddelse af eller har muligheden for at udvikle.

For kender du dine sande værdier, vil du også lettere kunne leve et kongruent liv og være i integritet med den du egentlig er, og det som du er sat på jorden for at udføre og bruge dit liv til.

Hvilket i de færreste tilfælde er at præstere dig selv til usund stress, for at kunne måle dit værd i materielle ting eller opstillede idealer!

Arketyper

Om forfatteren til indholdet: Kristine Lykkell

Kristine Lykkell

Jeg hedder Kristine Lykkell og er certificeret arketypekonsulent fra Caroline Myss' uddannelsesinstitut CMED i Chicago, USA. Jeg er den primære forfatter til blogindlæg på vores hjemmeside. Jeg elsker at skrive og formidle min viden omkring arketyperne og den visdom som de repræsenterer. Jeg er af natur meget nysgerrig, og det er meget af drivkraften bag de ting og emner jeg skriver om. God læselyst. Kærlig Hilsen Kristine

Del nyheden:

Skriv et svar

© Copyright 2022 | Lykkell.dk | All Rights Reserved | Privatlivspolitik | Handelsbetingelser